Tijdelijke tentoonstellingen

Wat is er te doen?
Plan je bezoek

Kom langs en ontdek de wereld van de modeltreinen. Het museum beschikt over een uitgebreide verzameling van oude en moderne treinen.

Mooie foto gemaakt?
Stuur hem in!

Schiet u zomaar uit de losse pols fraaie plaatjes in ons museum? Met uw kinderen of familie, van een feestelijke familie museum dag of van een evenement in ons museum? Laat het ons weten en verstuur uw bijdrage.

Kijkje achter de tijdelijke tentoonstelling

De Lelylijn
De nieuwe tentoonstelling ‘Zuiderzeelijn versus Lelylijn’ vertelt over de ideeën om Friesland beter per spoor te verbinden met de Randstad. Wordt één van die ideeën de Hyperloop? Het prototype van de door de TU Delft gebouwde Hyperloop is te bewonderen in het modelspoor museum.
In de tentoonstelling is een compleet overzicht te zien van alle ideeën om Friesland beter per spoor te verbinden met de Randstad. Van de veerdienst tussen Enkhuizen en Stavoren, waarbij de trein per boot de oversteek maakte over de Zuiderzee tot de magneettrein. En van de trein over de Afsluitdijk tot het traject door de polder. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het model van de super snelle Hyperloop. Deze hyperloop is gebouwd door studenten van de TU Delft die daarmee in 2017 de eerste Space X competitie wonnen van Elon Musk. Dit prototype van de Delftse Hyperloop is nu voor het eerst in Friesland.
Te zien tot eind mei 2024.

De opkomst en ondergang van de TEE in Europa.
Maar liefst acht verschillende treinen van de Trans Europ Express staan nu in Sneek. Ze geven een compleet beeld van deze snelle en vooral luxe treinen. Deze mini-expositie laat de opkomst en ondergang zien van een uniek Nederlands initiatief.
Zeven spoorwegondernemingen hebben in 1957 de Trans Europ Express (TEE) ingevoerd. De toenmalige president-directeur van de NS de heer Den Hollander heeft een belangrijke rol gespeeld in de samenwerking van de spoorwegen bij het opzetten van het TEE-netwerk.  Een belangrijke reden voor de ontwikkeling van de TEE was ook toen al de luchtvaart. Zakenreizigers gingen steeds meer gebruik maken van het vliegtuig en met een hoogwaardig treinproduct wilden de spoorwegen deze reizigers in de trein houden. De treinen moesten een hoog comfortniveau bieden en zoveel mogelijk uniformiteit. De treinen hadden alleen eerste klas. Het netwerk van de TEE begon in 1957 met dertien treindiensten, waarvan er vier in Nederland kwamen. In de jaren tachtig werd het TEE-netwerk geleidelijk afgebouwd. Op 26 mei 1995 reed de laatste TEE-trein onder de naam Watteau en is het definitieve einde van het TEE-tijdperk. De mini-expositie laat in 8 fases het TEE-tijdperk zien met een kenmerkende of iconische trein uit elke fase.
Te zien t/m december 2024.

Expositie N-Spoor.
Op dit moment is er een gevarieerde N-Spoor collectie te zien. Met bijzondere modellen.
Te zien t/m december 2024.

Onze vaste en wissel collecties

Modeltreinen waren in het begin slechts bedoeld als speelgoed. Ze waren van blik met een opwindmotor en reden pas later op elektriciteit. Het museum heeft een flinke collectie van die oude treinen. In de loop der jaren werden de treinen steeds meer een exacte kopie van de werkelijkheid. Ze waren zo mooi dat ze een verzamelobject werden, leidend tot vele collecties. Het museum bezit een aantal van die verzamelingen, met verschillende thema’s, in verschillende schalen en tijdperken, waaronder ook het “Dokkumer Lokaaltje”. Met regelmaat worden onze tentoonstellingen, collecties en thema’s gewisseld.