Voor liefhebbers

Wat is er te doen?
Plan je bezoek

Kom langs en ontdek de wereld van de modeltreinen. Het museum beschikt over een uitgebreide verzameling van oude en moderne treinen.

Mooie foto gemaakt?
Stuur hem in!

Schiet u zomaar uit de losse pols fraaie plaatjes in ons museum? Met uw kinderen of familie, van een feestelijke familie museum dag of van een evenement in ons museum? Laat het ons weten en verstuur uw bijdrage.

Informatie voor liefhebbers

De collectie van het museum bestaat uit een groot aantal modelspoorbanen. De modelbanen zijn in diverse schalen, van N (1:160), H0 (1:87) en LGB (1:22,5). Wij zijn zijn het geheugen voor de historie van de Nederlandse spoorwegen. Ook Nederlandse modelspoorbanen ontbreken niet. Op de modelspoorbanen rijdt onder andere materiaal uit Nederland, Duitsland en Zwitserland. Het materiaal is van Piko, Fleischmann, Märklin, Trix, Lima en Roco. Vrijwel alle banen zijn voorzien van groene drukknoppen om de treinen te laten rijden.

Het Modelspoor Museum bouwt zo veel mogelijk zelf de modelspoorbanen. Wordt door een schenking ons een baan aangeboden, dan moet deze voldoen aan de hoogste museale kwaliteitnorm. Alleen die modelspoorbanen die goed geconserveerd en gebouwd zijn worden aan de collectie toegevoegd.

Onze vaste modelspoorbanen

Appie Baantjer baan ontmanteld

De bekende auteur Appie Baantjer schreef romans over rechercheur De Cock van de Amsterdamse politie. In zijn vrije tijd was hij vaak bezig met zijn LGB treinen, die hij in zijn tuin liet rijden. Hij verzamelde daarvoor heel wat modellen. Appie Baantjer is bekend geworden als schrijver van de boeken over inspecteur de Cock. Van deze boeken zijn er ruim 7 miljoen verkocht en de er is een televisieserie van gemaakt. Baantjer was een regelmatige bezoeker van ons museum. Op 29 augustus 2010 is Baantjer overleden. Zijn grote collectie rails, treinen en attributen heeft hij nagelaten aan ons museum. Er is gewerkt in ons museum aan een vernieuwde Baantjer baan, waar Duits materieel op rijdt. Op 4 april 2016 is de baan officieel in gebruik genomen. De bouw is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

In verband met schade aan de ramen achter de Baantjer baan is de Baantjer baan sinds 22 november 2022 ontmanteld en maakt plaats voor een nieuwe tentoonstelling. De Baantjerbaan komt terug in het nieuwe museum (2024-2025).

In de zomer van 1983 kreeg de heer Geert Frijlink een grote collectie Fleischmann trein materieel en daarmee ging zijn jeugddroom in vervulling. Het bouwen van een eigen baan die realistisch moest zijn, geen vlakke baan en in het decor moesten ook diepten voorkomen. Het ontstane berglandschap moet zo natuurgetrouw mogelijk zijn. En zo ontstond “Zwitserland”, een baan waar 23 jaar aan gewerkt is. Eind 2006 is de baan geschonken aan ons museum en na de verhuizing is er begonnen met de restauratie. Het landschap schilderwerk is door Geert Frijlink zelf gedaan. Het museum heeft bij een nieuwe restauratie, licht en geluidseffecten toegevoegd.

De Sneeker Bergbaan

In Friesland staan geen bergen, behalve in ons museum; de Sneeker Bergbaan in de schaal LGB (1:22,5) gebouwd door vrijwilligers van het museum.
Het is één van de paradepaardjes van het museum, voorzien van groene drukknoppen om de treinen te laten rijden. En wat is het leukste; start de snelle ICE trein en probeer hem bij te houden.

De Lex Schravendeel baan

Deze baan is in 37 jaar geheel uit modules ontstaan. Het model van 7,5 meter lang, geeft een groot Amerikaans houtverwerkingsbedrijf weer. Alle modellen in de schaal 1:87 zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en met de hand gemaakt, op de locomotieven na.

Fabrieksbaan van Fleischmann

De collectie van het museum bestaat uit een aantal fabrieks modelspoorbanen van Fleischmann en Märklin uit de jaren 1960. De modelbanen zijn in de schaal H0 (1:87).
Op de baan is de originele rails uit de jaren 1960 gebruikt en is ook in die stijl aangekleed.
De Märklin baan staat op dit moment in depot voor een revisie beurt. Medio februari-maart 2023 wordt hij teruggeplaatst.

Pendelbaan van Trix tijdelijk in depot

In de collectie van het museum is ook een pendelbaantje van Trix opgenomen. Deze pendelbaan is in de schaal H0 (1:87).
Om ruimte te maken voor de blikken treinbaan uit 1930 hebben we de Trix pendelbaan tijdelijk in ons depot opgeslagen.

De Luxemburg baan

Deze baan is in de jaren 2018-2019 in 2 modules gebouwd door Jappie Strikwerda uit Wommels.
Het model van circa 2,5 meter lang, geeft Luxemburg weer in herfststijl.
De scenery bestaat dus uit herfstbomen in diverse herfstkleuren.
Er rijdt materiaal op uit diverse landen. De schaal is H0 (1:87).

N modelspoorbaan

In de collectie van het museum is ook een N modelspoorbaan opgenomen.
Deze modelbaan is in de schaal N (1:160) en er rijdt Duits materieel op.

Diorama’s

In de collectie van het museum staan een groot aantal diorama’s in diverse schalen.
De diorama’s brengen u onder andere naar Nederland, Duitsland en Noorwegen.