Onze vaste collecties

 

Modeltreinen waren in het begin slechts bedoeld als speelgoed. Ze waren van blik met een opwindmotor en reden pas later op elektriciteit. Het museum heeft een flinke collectie van die oude treinen. In de loop der jaren werden de treinen steeds meer een exacte kopie van de werkelijkheid. Ze waren zo mooi dat ze een verzamelobject werden, leidend tot vele collecties. Het museum bezit een aantal van die verzamelingen, met verschillende thema’s, in verschillende schalen en tijdperken, waaronder ook het “Dokkumer Lokaaltje”.

 

Piet Scheltema collectie

De Sneeker antiquair en taxateur Piet Scheltema verzamelde Nederlandse modeltreinen, inmiddels uitgegroeid tot de grootste collectie van Europa. Omdat steeds meer modelspoorfabrikanten de Nederlandse markt ontdekten, kreeg zijn verzameling een enorme omvang. Scheltema haalde daarmee vele publicaties en een vermelding in het Guinness Book of Records. De modellen zijn beschreven in een losbladig boekwerk over de Nederlandse modeltreinen, welk hij in eigen beheer heeft uitgegeven. Een deel van de Scheltema collectie is tentoongesteld.

Appie Baantjer baan en collectie

De bekende auteur Appie Baantjer schreef romans over rechercheur De Cock van de Amsterdamse politie. In zijn vrije tijd was hij vaak bezig met zijn LGB treinen, die hij in zijn tuin liet rijden. Hij verzamelde daarvoor heel wat modellen. Appie Baantjer is bekend geworden als schrijver van de boeken over inspecteur de Cock. Van deze boeken zijn er ruim 7 miljoen verkocht en de er is een televisie serie van gemaakt. Baantjer was een regelmatige bezoeker van ons museum. Op 29 augustus 2010 is Baantjer overleden. Zijn grote collectie rails, treinen en attributen heeft hij nagelaten aan ons museum. Er is gewerkt in ons museum aan een grote Baantjer 2 baan, waar Duits materieel op rijdt. Op 4 april 2016 is de baan officieel in gebruik genomen. De bouw is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Shell expositie “Shell op schaal”

De medewerkers van Shell hebben in de loop der jaren veel zaken verzameld die met het bedrijf verbonden zijn. Dat varieert van benzinepomp tot model-auto. Natuurlijk zijn daar ook modeltreinen bij. Het museum heeft de verzameling geinventariseerd. Op dit moment is een deel van de collectie te zien en vernieuwd in maart 2020.


Grenzeloos reizen binnen Europa

Het museum heeft een bijzondere collectie internationale treinen. De Oriënt-Express was een beroemde luxetrein van de Belgische Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) die van Parijs naar Istanboel reed. Trans Europ Express (TEE) was de benaming voor een netwerk van luxueuze binnenlandse en internationale sneltreinen in Europa. Natuurlijk ontbreken de Rheingold en de Train à Grande Vitesse (TGV) niet in de verzameling. De expositie wordt regelmatig vernieuwd met verschillende modellen.


De Geert Frijlink baan (Zwitserland)

In de zomer van 1983 kreeg de heer Geert Frijlink een grote collectie Fleischmann trein materieel en daarmee ging zijn jeugddroom in vervulling. Het bouwen van een eigen baan die realistisch moest zijn, geen vlakke baan en in het decor moesten ook diepten voorkomen. Het ontstane berglandschap moet zo natuurgetrouw mogelijk zijn. En zo ontstond “Zwitserland”, een baan waar 23 jaar aan gewerkt is. Eind 2006 is de baan geschonken aan ons museum en na de verhuizing is er begonnen met de restauratie. Het landschap schilderwerk is door Geert Frijlink zelf gedaan. Het museum heeft bij een nieuwe restauratie, licht en geluidseffecten toegevoegd.