Tentoonstelling Marklin auto’s schaal 1:16

Tentoonstelling Marklin auto’s schaal 1:16 van Norbert Leytens.
Te zien tot medio eind december 2024.

Het ontstaan van mijn Marklin-verzameling.
Als kind van een groot Amsterdams gezin, moest ik als kleine jongen wekelijks boodschappen doen op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Op de wandelroute naar de markt zat een hobbywinkel met modelspoorspullen, waar ik altijd even moest kijken. Maar wat ik in 1975 als kind met 25 cent zakgeld per week te besteden had, kwam niet in de buurt van de prijzen van die felbegeerde treinen in de etalage. Maar:…. je kon er wel gratis naar kijken.
Toen wij met onze eigen kinderen aan het kamperen waren in Winterwijk; het zal in de jaren 2000 of 2001 geweest zijn, trof ik daar zo’n zelfde winkel aan als in mijn jonge jeugd. Stapels treinen en wagons in de schappen van de winkel opgestapeld tot aan het plafond. Ik was op slag weer verliefd, maar nu op Märklin treinen, want als je dan écht gaat starten op ruim 40 jarige leeftijd, dan meteen ook maar goed. Mijn eerste digitale locomotief in HO werd gekocht. En daarna breidde die verzameling zich langzaam uit.

In april 2018 trof ik in de winkel van Modeltreincentrum in Amersfoort een 2e hands verzameling metalen Märklin auto’s aan. De robuuste uitstraling, de mooie afwerking en de stuur- en opwindtechniek, zoals ik die kende van uurwerken uit mijn jeugd, kon ik simpelweg niet weerstaan. En na de aanschaf van een eerste wagen volgde er meer. In de loop van vier jaar die volgde spaarde ik de huidige verzameling grotendeels bij elkaar; volgde ik de online veilingen en zocht bij gelegenheid ook in België of Duitsland naar betaalbare aanvulling in modeltrein winkels. Want al is de schaal weer heel anders dan mijn treinen het blijft een prachtige aanblik. En het is de sport van het zoeken en vinden van die ene aanvulling die nog niet in het bezit is.