Oktober: Maand van de Geschiedenis – Nep of echt…

“Maand van de geschiedenis, nep of echt…?”
Treinramp bij station Sneek

Er is een treinramp bij station Sneek. Twee treinen zijn frontaal op elkaar gebotst op het station van Sneek. Terwijl er een trein stond te wachten om naar Leeuwarden te vertrekken, botste de trein naar Stavoren op de stilstaande trein. Mogelijk dat een wisselstoring de oorzaak is van het ongeluk.
De hulpdiensten waren snel ter plaatse om gewonden naar het ziekenhuis te brengen. Inmiddels is de onderzoek commissie van de Veiligheids Regio Friesland onderweg.

De maquette van de “Treinramp” is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis in oktober met het thema nep of echt. Voor de maquette zijn speciaal twee Arriva treinen omgebouwd en gespoten in de originele blauwe kleuren. Het stationsgebouw, de fietsenstallingen met ruim 70 fietsen, de huldiensten en het toekijkende publiek zijn onderdeel van deze maquette. De maquette (gebouwd door vrijwilliger Lieuwe de Wit uit Sneek) en zijn verhaal zal de hele maand oktober te zien in het Modelspoor Museum, Dr. Boumaweg 17 b, 8601 GM Sneek. Hoe nep bijna niet van echt is te onderscheiden…

De maquette is eerder te zien geweest op de Nationale Veiligheidsdag 2022 in Sneek.
Het persbericht deed zijn werk. Door de echtheid van de maquette dachten mensen dat dit ongeluk werkelijk was gebeurd en kwamen in grote getale naar station Sneek (ook ons museum zit in het station) om het ongeval te aanschouwen….