Kom langs en ontdek de wereld van de modeltreinen. Het museum beschikt over een uitgebreide verzameling van oude en moderne treinen.
Onze collectie’s
Museumwinkel
Neem een kijkje!
Wat is er onder andere te koop is in onze museumwinkel? Leuke aanbiedingen voor kinderen en trein liefhebbers.
Mooie foto gemaakt?
Stuur hem in!
Schiet u zomaar uit de losse pols fraaie plaatjes in ons museum? Met uw kinderen of familie, van een feestelijke familie museum dag of van een evenement in ons museum? Laat het ons weten en verstuur uw bijdrage.
Het Modelspoor Museum Sneek gaat in de uitverkoop
Geen E-Tickets verkrijgbaar in november
Activiteiten agenda 2024
Kijkje achter de collectie
De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 10.000 modellen die grotendeels veilig in het depot zijn opgeslagen. Nog geen twintig procent van al onze modellen en voorwerpen is in het museum te zien. De collectie is belangrijk als geheugen van de historie van de Nederlandse Spoorwegen.
Het zwaartepunt van de collectie ligt vanouds bij de trein modellen. Hierbij gaat het niet alleen om locomotieven, maar ook om wagons en rijtuigen. Andere specialiteiten van het museum zijn gebruik voorwerpen van de spoorwegen. Ook die vormen belangrijke collectieonderdelen.
Het Modelspoor Museum verzamelt vooral passief door schenkingen en legaten die worden aangeboden. In de regel wordt alleen goed geconserveerd en gedocumenteerd materiaal aan de collectie toegevoegd.
Onze vaste collectie
Piet Scheltema collectie
De Sneeker antiquair en taxateur Piet Scheltema verzamelde Nederlandse modeltreinen, inmiddels uitgegroeid tot de grootste collectie ter wereld. Omdat steeds meer modelspoorfabrikanten de Nederlandse markt ontdekten, kreeg zijn verzameling een enorme omvang. Scheltema haalde daarmee vele publicaties en een vermelding in het Guinness Book of Records. De modellen zijn beschreven in een losbladig boekwerk over de Nederlandse modeltreinen, welk hij in eigen beheer heeft uitgegeven. Een deel van de Scheltema collectie is tentoongesteld.
Appie Baantjer collectie
De bekende auteur Appie Baantjer schreef romans over rechercheur De Cock van de Amsterdamse politie. In zijn vrije tijd was hij vaak bezig met zijn LGB treinen, die hij in zijn tuin liet rijden. Hij verzamelde daarvoor heel wat modellen. Appie Baantjer is bekend geworden als schrijver van de boeken over inspecteur de Cock. Van deze boeken zijn er ruim 7 miljoen verkocht en de er is een televisieserie van gemaakt. Baantjer was een regelmatige bezoeker van ons museum. Op 29 augustus 2010 is Baantjer overleden. Zijn grote collectie rails, treinen en attributen heeft hij nagelaten aan ons museum. Zijn collectie is te zien in ons museum.
Shell collectie (tijdelijk niet te zien)
De medewerkers van Shell hebben in de loop der jaren veel zaken verzameld die met het bedrijf verbonden zijn. Dat varieert van benzinepomp tot model-auto. Natuurlijk zijn daar ook modeltreinen bij. Het museum heeft de verzameling geïnventariseerd. Op dit moment is deze collectie niet te zien, de collectie wordt opnieuw geregistreerd.
De Lieuwe Ferwerda collectie
De modellen in de schaal 1:40 zijn van een hoge kwaliteit en helemaal met de hand gemaakt door de Rotterdammer Lieuwe Ferwerda. Zijn collectie bestaat onder andere uit treinstellen van de ZHESM, de NS Blokkendoos, NS Plan V gele Hondenkop, NS Plan D Turquoise met loc NS1004. Maar ook de NS loc 2245 ontbreekt niet. Tevens ziet u het station van Lisse met de goederenloods, seinhuizen Rotterdam Kijfhoek en Lombardije.
De Glaubitz collectie (tijdelijk niet te zien)
De treinen van oud-ambassadeur Glaubitz zijn geschonken aan het Modelspoor museum. Het gaat hierbij om modellen van het Amerikaanse merk America Flyer. Aan de schenking zit een bijzonder verhaal. De treinen zaten in handgemaakte houten kisten en hebben nooit gereden. De eerste plaatsing van Glaubitz als ambassadeur was in Cuba van 1983 tot 1986. Daar heeft hij een tweedehands American Flyer baan gekocht, daterend uit het midden van de jaren ’50. Vlak voordat Glaubitz vertrok uit Cuba, heeft zijn Cubaanse tuinman twee stevige kisten gemaakt om de treinen in te transporteren. Helaas is het van de bouw van een modelbaan nooit gekomen. Toen er zich weer een buitenlandse plaatsing aandiende, besloot de heer Glaubitz de kisten met inhoud te schenken aan het museum.
Inmiddels is deze collectie tijdelijk opgeslagen in ons depot.
Collectie modellen in 3D
Het afgelopen jaar heeft het museum samen met Museum Federatie Friesland gezocht naar een manier om onze collectie in een digitale vorm aan het publiek te tonen. We kwamen uit bij een digitaal 3D fotoprogramma en software waar onze modellen in een 3D-omgeving getoond kunnen worden. Het mooie is dat onze modellen op die manier in 360 graden rond te zien zijn.
We tonen u voor t eerst een model uit onze collectie, gefotografeerd in 3D. In 2024 zullen meer modellen in 3D getoond worden.