Tankwagen van Sheel

Unieke Shell modellen in Sneek uitgebreid

Bijna honderd dozen vol met modellen van modeltreinen, auto’s en benzinepompen met het Shell-logo staan in Sneek. Ze zijn daar opgeslagen in een van de depots van het museum. Enkele van de fraaiste modellen zijn te bewonderen in een bijzondere expositie. Sinds maart 2020 extra uitgebreid met nog meer bijzondere Shell modellen!

Een werknemer van Shell had iets met modeltreinen. Zo begon hij overal ter wereld modeltreinen en speelgoed te verzamelen waarop het logo van Shell stond. In alle maten, uitvoeringen en van uiteenlopende materialen. Omdat bij treinen ook auto’s en benzinepompen horen, begon hij ook die te verzamelen. Als er maar het logo van Shell op stond. Zo ontstond een unieke en omvangrijke verzameling van Shell in het klein. Bij z’n pensionering heeft hij de hele verzameling overgedragen aan Shell.

In 2011 heeft Shell het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek benaderd met de vraag of men een tentoonstelling kon inrichten voor de Shell familiedag. Al gauw kwam het gesprek op de kartonnen dozen met treinen in de kelder. De medewerkers van Sneek waren onder de indruk. Besloten werd om de verzameling door het museum te laten registreren, waar nodig te restaureren en op te slaan in een depot van het museum. Afgesproken werd dat de treinen niet zouden rijden op de vele banen van het museum. Wel mochten ze gebruikt worden voor tentoonstellingen. En zo geschiedde.

Foto Henk Bootsma