Schenking Sherlock Holmes hellingbaantje

Er zijn van die schenkingen waar ze zelfs in Sneek van opkijken. Zo kreeg het Modelspoor Museum een speciaal nagebouwd hellingbaantje. Tot in de kleinste details nagemaakt. Het hellingbaantje komt voor in één van de laatste films van Sherlock Holmes.

Holmes brengt het grootste gedeelte van zijn carrière als detective door met zijn goede vriend Dr. Watson. Samen wonen ze in een appartement aan 221B Baker Street. Holmes is in totaal 23 jaar actief als detective. Schrijver en arts Sir Arthur Conan Doyle kreeg zelf genoeg van Holmes en wilde meer tijd besteden aan zijn aan tbc-lijdende echtgenote. Bovendien was hij eigenlijk meer geïnteresseerd in het genre van de historische roman. De fans wilden echter meer verhalen en Conan Doyle loste dat probleem op door The Final Problem te schrijven waarbij Holmes in een gevecht met zijn aartsvijand Professor Moriarty om het leven komt. Beiden vallen in Zwitserland in de kloof van de Reichenbachwaterval. Het hellingbaantje speelde hier een belangrijke rol in.

De heer Roel J. Mulder uit Bennebroek begon rond 2000 met het bouwen van het hellingbaantje. Een mooi stukje huisvlijt, nu geschonken aan ons museum. Het is de bedoeling dat het hellingbaantje met filmbeelden uit de scene volgend jaar te zien zal zijn in het museum.

Fotobijschrift: De heer Roel Mulder overhandigd hellingbaantje aan de heer J.W. van Beek (directeur Modelspoor Museum) | Foto: W. Mulder