Nu te zien: de NS 1100 serie

Ruim 30 NS1100 modellen in diverse schalen, foto’s, attributen en een film zijn nu te zien in het
Nationaal Modelspoor Museum.
Dit in samenwerking met Railmagazine.

De NS-locserie 1100 is een elektrische locomotief die tussen 1950 en 1999 werd ingezet door de Nederlandse Spoorwegen.
In de jaren na de tweede wereldoorlog werd het zwaar beschadigde spoorwegbedrijf opnieuw opgebouwd en aansluitend
voor een groot deel geëlektrificeerd. Na de lijnen in het westen en midden van het land die al in de jaren dertig onder de draad waren gebracht, kwamen vanaf 1948 ook andere lijnen aan de beurt.
Na de beginperiode met gehuurde locomotieven uit Engeland en Frankrijk en de tien Zwitserse NS-locomotieven van de serie 1000, werden tussen 1950 en 1956 nog eens honderd elektrische locomotieven aangeschaft.
De 1101-1150 werden afgeleverd in de nieuwe turquoise kleur die de NS in 1950 invoerde. Ook de tegelijkertijd afgeleverde rijtuigen plan D kregen deze kleurstelling. Omdat deze kleur erg besmettelijk was (er reden nog stoomlocomotieven) werden de elektrische locs en de rijtuigen halverwege de jaren vijftig Pruisisch blauw geschilderd. De 1151-1160 werden in het Pruisisch blauw afgeleverd. In de jaren zeventig werd ook een groot aantal locs in de NS huisstijlkleuren geel-grijs geschilderd.
Doordat het stoot- en trekwerk aan de draaistellen was bevestigd en door de geringe lengte en korte afstand tussen de draaistellen, liepen de locs soms zeer onrustig. Menig machinist is door dat schudden van zijn zetel geworpen.
De 1100-en kon je ruim dertig jaar lang voor allerlei soorten treinen in het hele land aantreffen. Vanaf de komst van de 1600-en in de jaren tachtig kwamen de 1100-en op het tweede plan.

Foto’s: Henk Bootsma