Nieuw! American Flyer van oud-ambassadeur

Deze American Flyer modellen komen uit de collectie van de heer Glaubitz, oud ambassadeur voor Nederland.

Zijn eerste plaatsing was in Cuba van 1983 tot 1986. Daar heeft hij een tweede-hands American Flyer baan gekocht, daterend uit het midden van de jaren ’50. Voor hij vertrok uit Cuba heeft zijn Cubaanse tuinman twee stevige kisten gemaakt om de treinen in te transporteren. Helaas is het van de bouw van een modelbaan nooit gekomen en toen er zich weer een buitenlandse plaatsing aandiende besloot de heer Glaubitz de kisten met inhoud te schenken aan ons museum.

Het modeltreinenmerk American Flyer is in 1907 ontstaan in Chicago toen daar de American Flyer Manufactoring Co. werd opgericht met de bedoeling om modeltreinen te produceren in “0-gauge”, oftewel spoor 0, schaal 1: 43.5.

In 1938 wordt de firma verkocht aan de A.C. Gilbert Company in New Haven. Deze zet de productie voort en aan het einde van de tweede wereldoorlog introduceren zij “S-gauge”, schaal 1:64. Het bedrijf wordt gesloten in 1966 en alles wat met American Flyer heeft te maken wordt ondergebracht bij de Lionel Corp., die sinds 1900 producent is van modeltreinen in de U.S.A.

De American Flyer Trains zijn nog steeds te koop bij Lionel. Eén van de bekende en erg populaire treinsets is een model van The Polar Express.

In een speciale vitrine laten we de schenking van de heer Glaubitz zien.

Foto Henk Looijenga