Nbaan

“Güst Ostleben” tijdelijk in museum (21 – 29 oktober)

Güst Ostleben is een modelbaan met als thema een grensstation uit de voormalige DDR. De baan geeft een beeld van het treinverkeer tussen Oost en West Duitsland rond de val van de muur. Vandaar de fictieve plaatsnaam “Ostleben”. Als exacte datum voor de modelbaan is gekozen voor vrijdag 9 november 1990, oftewel precies één jaar na de val van de muur.

Op vrijdag 9 november 1990 was het echt herfst in Duitsland. 12,8 Graden Celsius overdag, ’s nachts -2 graden Celsius en 55,5% kans op regen. Oftewel lekker guur en de bomen zijn in een mooie herfsttooi. Voor de modelbaan een mooie tijd aangezien de bomen dus niet fris groen zijn (zoals op de meeste modelbanen) maar rood, bruin, een beetje groen, geel en kaal. Heerlijk naargeestig qua sfeer en goed passend bij het thema DDR.

Verder was er op vrijdag 9 november 1990 ook al vrij verkeer tussen de voormalige DDR en de BRD. Dus ook de treinen konden  vrij de grens over. De DR was nog wel volledig zelfstandig. (De fusie tussen de DB en de DR was in 1994) In  de voormalige DDR kwam er dus nu wel DB materieel, maar nog wel sporadisch. Structurele uitwisseling van materieel zou nog een paar jaar duren.

En dat alles is in het museum te zien in de herfstvakantie van 21 – 29 oktober.