Expositie Spoorwegstaking 1940-1945 verlengd tot 31 maart 2019!

Van geheim codebericht naar unieke expositie in Sneek

“De kinderen van Versteeg moeten allen onder de wol”, luidde in september 1944 de codeboodschap van Radio Oranje. Dit was de geheime stakingsoproep voor het personeel van de Nederlandse Spoorwegen. De staking duurde tot de bevrijding in mei 1945.

Ons museum doet mee met de  landelijke “Maand van de geschiedenis”  programma met als thema verzet, met een unieke expositie, te zien vanaf 2 oktober.  Op indringende wijze is de donkere periode van 1940 tot 1947 te zien. Van de Duitse inval, de Slag om Arnhem  tot en met de wederopbouw van het spoorwegnet. Centraal staat de grote spoorwegstaking van 1944.

De expositie bevat bijzondere verzamelingen en collecties van het Spoorwegmuseum uit Utrecht en Aviodrome, het ‘1940-1945 Memorial Museum’ en particulieren.  Diverse top-modelbouwers hebben diorama’s en modellen gebouwd. Naast treinen, vliegtuigen en de diverse diorama’s is er een antieke radio, waarop minister-president Gerbrandy is te horen. Verder draait er een  bijzondere film over die donkere periode. Een van de vele topstukken van de tentoonstelling is het originele bord, dat op de voedseltreinen van het Rode Kruis zat, want de staking had grote gevolgen voor de voedselvoorziening in Nederland.

Foto: Janna Blom Fotografie