Expositie Spoorwegstaking 1944-2019: 75 jaar na dato

75 jaar geleden begon tijdens de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van Europa. Geallieerde legers rukten op naar het zuiden en midden van ons land.

In een tijdelijke expositie is op indringende wijze de donkere periode van 1940 tot 1947 te zien. Van de Duitse inval, de Jodentransporten, de Slag om Arnhem  tot en met de wederopbouw van het spoorwegnet zijn in het museum in model te zien.

De expositie bevat enkele bijzondere items uit musea, zoals het Spoormuseum uit Utrecht, het Aviodrome  en het ‘Memorial 1940-1945 Museum’.  Diverse  top-modelbouwers hebben diorama’s en modellen gebouwd.  Er zijn naast treinen, vliegtuigen en diverse diorama’s te zien. Centraal staat de grote spoorwegstaking van 1944. “De kinderen van Versteeg moeten allen onder de wol”, luidde in september 1944 de codeboodschap van Radio Oranje. Dit was de geheime stakingsoproep voor het personeel van de Nederlandse Spoorwegen. De staking duurde tot de bevrijding in mei 1945. We horen we over de radio  minister-president Gerbrandy en er draait er een  bijzondere film over die donkere periode.  Thema is “De NS rijdt gedurende de oorlog”:  personen-,  goederenvervoer, maar ook voor de Duitsers