Drie bijzondere verhalen in het modelspoormuseum

Hannekemaaiers, Negotie-leurders, machinisten, conducteurs en stokers. Ze komen allemaal in verhalen langs op vrijdagavond 26 januari in het Modelspoor Museum in Sneek. Prachtig, spannend en ontroerend.

De Hannekemaaiers, waren de eerste “gastarbeiders” uit Duitsland. Ze kwamen kwamen naar Friesland om de boeren te helpen bij het binnenhalen van de oogst. Omdat ze in zulke grote getale kwamen, rijen en rijen, werden ze ook wel mieren genoemd. Maar waarom ze uiteindelijk Hannekemaaiers werden genoemd, vertelt de verteller.

Negotie-leurders waren kooplieden en marskramers die van deur tot deur gingen. Ze werden ook wel kiepkevers of bakmannen genoemd. Zo is ook C&A begonnen. Dat en meer verhalen hoort u van onze verteller. Een rasechte marskramer.

Natuurlijk zijn er ook de spoorverhalen. Over bijzondere spoorvoorwerpen, treintrajecten en uit het afwisselende leven van de conducteur, machinist en stokers. Onze spoorse verteller neemt u mee in het vaak onbekende en bijzondere leven van de eerste spoormannen.

De verhalen zijn eenmalig te beluisteren op vrijdagavond 26 januari van 19:00 – 22:00 uur

Foto Henk Bootsma